Universul vizual al scurtmetrajului nostru e indisolubil legat de magica arhivă de fotografie Colecția Costică Acsinte. Dacă nu ați descoperit-o încă, vă spunem pe scurt că în 2013 un proiect de digitalizare condus de dnul Cezar Popescu ❤️ a adus în domeniul public în jur de 5000 de fotografii realizate în Slobozia, în jurul perioadei celui de-al Doilea Război Mondial, de un domn pe nume Costică Acsinte.

Imaginile au o teribilă putere de sugestie și trecând prin ele am remarcat imediat multitudinea de fotografii realizate cuplurilor formate din tinere domnișoare și tineri soldați. Îi vedeam pe Nușa și Jean, protagoniștii noștri, în toate portretele lui Acsinte, și ne-am dat seama imediat că povestea e una universală și că iubirea dintre doi oameni e de foarte multe ori victimă a barbariei războiului.

Privirea hipnotică a îndrăgostiților ne-a captivat imaginația și împreună cu degradările pe care fotografiile le aveau (negativele sunt pe plăcuțe de sticlă) ne-au provocat o adevărată revelație: eram în fața punctului de plecare a filmului. Pictura lui Mélody era acum în compania muncii unui alt artist: Costică Acsinte, a cărui fotografii le-am invitat în universul vizual al filmului.

❤️ Lucrurile n-ar fi fost așa de simple dacă nu am fi primit TOT suportul echipei de la Muzeul Judetean Ialomita, (muzeu în al cărui patrimoniu se află colecția de fotografii) în frunte cu dnul manager Florin Vlad și dnul dr. arhg. Ioan Cernău, custodele arhivei. În 2019, muzeul din Slobozia ne-a pus la dispoziție toate imaginile de care aveam nevoie. 🙏 Așadar o mulțumire specială pentru ei, fără de care nu am fi putut ajunge astăzi aici.

____

Dacă n-ați aflat încă, în ultimul deceniu, alături de Mélody Boulissière, am copt la foc mic un film ce spune povestea de iubire aproape miraculoasă, trăită de propria mea bunică, Anna Florea, înaintea și-n timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de un soldat staționat în satul Vama, pe numele lui Jean Mihail. Filmul, narat chiar de bunica (după un interviu luat cu un an înainte să moară la 92 de ani), își propune să exploreze ce rămâne dintr-o poveste de dragoste după trei sferturi de secol și un război mondial.

De-a lungul anilor ne-am bucurat de susținerea multor instituții și mai multor oameni, iar astăzi filmul e aproape-aproape gata. Mai avem nevoie de un ultim zvâc, care în lumea asta, a cinemaului de animație profesionist, se ridică la peste 5000 de euro!

Avem o lună la dispoziție și deja am adunat, grație prietenilor care creded în proiectul nostru, mai bine de 1250 de euro!

Puteți să ne susțineți cu orice sumă, beneficiile sunt pe măsură, dar poate cel mai frumos e că la final, vom trece numele tuturor donatorilor pe genericul de sfârșit.

Cu link în primul comentariu și entuziasm poate ușor exagerat 😁🌞

Mélody și Bogdan

împreună cu cele trei case de producție asociate proiectului: Novanima Productions, Studio_amopix & Safe Frame