Mă folosesc de poza asta din 2014 - în care apare bunica mea Anna Florea, alături de Mélody ajunsă pentru prima dată la Câmpulung + Fâșu the almost dog, ca să vă arăt cu precizie de câteva zile momentul de unde a început proiectul nostru de scurtmetraj documentar de animație - "Pur și simplu divin".

În zilele acelea am pus mâna pe cameră și reportofon, și-am rugat-o (interogat-o timp de o zi întreagă, mai bine zis) pe bunica Nușa să-mi povestească, încă o dată, pentru a mia oară, povestea ei de dragoste din preajma celui de-al Doilea Război Mondial, pe când avea 18 ani și locuia în satul Vama, lângă Câmpulung. N-aveam alt plan decât salvarea poveștii ăsteia incredibile venită dintr-o altă lume, dintre ea și un soldat pe nume Jean Mihail.

N-a durat mult însă și mi-am dat seama alături de Mélo, regizoare de film de animație, că am pus mâna pe aur. Povestea avea toate ingredientele: personaje puternice, fundal istoric dramatic, intrigă din abundență, o răsturnare de situație uluitoare, scrisori de dragoste pe care le puteam ține în mână și peste toate mărturia reală, nefiltrată, a participantei, la vârsta de 91 de ani - deci la aproape trei sferturi de secol distanță de la evenimente.

Un an mai târziu bunica pleca pe lumea cealaltă, iar pentru noi începea lunga sagă a scrierii, imaginării și producerii acestui scurtmetraj, pe care l-am intitulat “Pur și simplu divin”, “Quelque chose du divin”, “Something Divine”, așa cum a numit-o Jean pe Nușa într-una din scrisorile sale. Au trecut aproape 10 ani de la interviu, timp în care proiectul a devenit o coproducție franco-română: Novanima Productions din Paris, Studio_amopix din Strasbourg și Safe Frame din București sunt alături de noi. Pare un vis, însă suntem pe ultima 100 de metri. E aproape gata.

Dar ca să-l scoatem pe “aproape” din povestea asta avem nevoie și de ajutorul vostru. Pentru asta am demarat o campanie de strângere de fonduri pe platforma Kickstarter. Pun linkul în primul comentariu. În următoare lună ne propunem să strângem mai bine de 5000 de euro, o sumă frumușică, care să ne permită să ducem proiectul la bun sfârșit, în 2024.

În numele întregii echipe a filmului vă mulțumim și vă cerem sprijinul să aducem filmul ăsta pe lume - orice contribuție e foarte-foarte bine venită.

❤️

Bogdan și Mélody