apărut original pe alerg.ro

Barcelona freamătă. Cum te învârți după o clădire, sau ieși dintr-un magazin, trebuie să fii pe fază. Sute și sute de alergători, molcom sau mai în viteză, stau cu privirea înfiptă-n orizont și toacă pas cu pas drumurile, trotuarele, podurile și plaja. Nu contează cine le stă în drum, alergătorii dețin prioritatea, și toată lumea se dă la o parte încântată. Pentru că duminică e maratonul din Barcelona.

Nouăsprezece mii patru sute cincizeci si cinci de oameni se vor încolăci duminică pe probabil unul dintre cele mai frumoase trasee urbane de maraton. Cifra e în creștere față de anul trecut cu 28%. În 2006, în anul în care competiția a avut loc pentru prima dată, au participat 4425 de alergători. Condițiile meteo sunt parcă luate pe comandă, de la cofetărie. 19 grade, cer senin.

Sagrada Familia, stadionul Camp Nou, clădirile incredibile ale lui Gaudí – Pedrera si Batlló, turnul Agbar, Portul Olimpic, Rambla, statuia lui Columb, toate frumusețile astea vor însoți alergătorul în cel mai cultural-transpirant event european (părerea mea!).

Cât despre mine, duminică am avionul spre casă. Au trecut 5 luni de când alerg în Barcelona, și dacă senzorii sau giroscoapele nu mint, am strâns sub pantofi onorabila sumă de 589.12 kilometri. Am participat în trei curse oficiale și oricât m-aș da peste cap, scot niște timpi mizerabili. Am cumpărat echipament de aproape 200 de euro.

Luni ajung acasă, în Câmpulung Moldovenesc, și mi se pare că dacă până acum am fost în luna de miere, căsnicia adevărată cu alergatul abia acum începe. Într-un orășel de 20 mii de locuitori, pe-o vale între doi munți, cu un lacăt oacheș, pe care parcă-l văd de pe acum, pe poarta stadionului local.

Fuga continuă așadar, roata vieții se-nvârtește, iar eu vă aștept pentru o nouă serie de scrisori, din frumoasa și ciudata Bucovină. Până atunci, vă mai servesc un platou cu poze barceloneze ale acestei statui în mișcare, alergătorul necunoscut. Doamnelor și domnilor, adios!