May 20, 2024No Comments

Pur și simplu divin – out now

💙 Cu mare emoție, Mélody Boulissière și cu mine vă anunțăm că tocmai am finalizat scurtmetrajul documentar de animație "Quelque chose de divin / Simply Divine / Pur și simplu divin"

Au trecut zece ani de la interviul pe care i l-am luat bunicii mele într-o după amiază din iulie 2014 și momentul în care s-a încheiat post-producția. Paisprezece (14!) minute pentru a spune povestea de dragoste a Anei Florea, cunoscută sub numele de Nușa, cu un soldat pe nume Jean Mihail, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Filmul a fost coprodus timp de 3 ani între Franța și România, Paris, Strasbourg, Angoulême, București și Câmpulung Moldovenesc, de către Novanima Productions, Studio_amopix și Safe Frame.

Suntem extrem de recunoscători tuturor oamenilor talentați care ne-au sprijinit. Mulțumiri speciale Muzeul Judetean Ialomita pentru că ne-a permis accesul la fotografiile din Colecția Costică Acsinte, lui Cezar Popescu pentru scoaterea la lumină a arhivei. Lui Pierre Oberkamp pentru muzica sa care sublimează filmul. Lui Rosalie Loncin pentru compoziție, Mathilde Poigniez pentru machete, Andrei Berculescu și Dorel Mărgărit pentru animațiile 2D.

Lui Charlotte Arene pentru talentul ei de a anima tot felul de obiecte, lui Magali Hériat pentru nenumăratele corecturi, tuturor celorlalți membri ai echipei și nu în ultimul rând, producătorilor noștri, Marc Faye - Novanima Productions, Mathieu Rolin -@Studio_amopix, Mihai Mitrix Mitrică - Safe Frame.

În Franța, filmul a fost susținut de CNC - Centre national du cinéma et de l'image animée, regiunea Nouvelle-Aquitaine, regiunea Grand Est, Eurométropole de Strasbourg, Procirep Angoa, Scam, Sacem, FIFIB Nouvelle-Aquitaine Film Workout, reședința de animație NEF Animation - Nouvelles Ecritures pour le Film d'Animation de la Fontevraud, AFCA, Festival du court métrage de Clermont-Ferrand x Kickstarter. În România, filmul a fost susținut de Centrul National al Cinematografiei / Romanian Film Centre.

Un mare mulțumesc tuturor donatorilor privați, care vor primi recompensele Kickstarter de-a lungul anului. De asemenea, filmul a fost preachiziționat de Bip Tv, Réseau des Télévisions du Grand-Est, Canal 32, Moselle TV și Vosges télévision.

"Pur și simplu divin" își începe aventura în festivaluri, sperăm să revenim cu vești bune cât de curând!

November 26, 2023No Comments

TEDx Băneasa video

La TEDx Băneasa m-am simțit ca un artist acrobat de circ la debut, care pedalează pe un monociclu, în timp ce jonglează cu portocale, pe fir un întins la înălțime, mahmur după o noapte nedormită, în mijlocul mulțimii care nu-l scapă din ochi. Totul sau nimic. Glorie eternă sau moarte instantanee. Pentru că am sosit la București cu trenul de noapte de la Câmpulung Moldovenesc (8,5 ore), recunosc că am avut câteva momente de-a lungul zilei în care-am adormit tun în confortul scaunului și căldura sălii. Trezirea era însoțită de-un intens moment de panică: de la unde sunt și până la ce-am de zis, totul era în ceață pentru câteva minute. Din fericire mi-a ieșit, n-am căzut, lumea a aplaudat. VIDEO-ul discursului e aici.

November 19, 2023No Comments

..and ACTION! Museums in the Climate Crisis

Zilele acestea am ajuns la Lahti în Finlanda, la conferința "...and ACTION! Museums in the Climate Crisis", organizată de Network of European Museum Organisations / NEMO. Am câștigat una din cele șase burse/granturi de participare puse la dispoziție profesioniștilor din domeniu din estul Europei și iată-mă împreună cu alți 200 de europeni, lucrători în muzee, în fața a două zile de prezentări și ateliere. Toate menite să ne inspire și să ne arate rolul pe care muzeele pot și trebuie să-l joace în tranziția către o nouă lume, una în care grija pentru pietricica asta de planetă care se rotește bezmetic prin hăul universului - colac de salvare de care stăm agățați 8 miliarde de oameni - va trebui, cum necum, să devină prioritatea tuturor.

Al nostru Muzeul Arta Lemnului Câmpulung Moldovenesc, ca loc ce spune povestea dintre om și pădure de-a lungul timpului, e poziționat cum nu se poate mai fericit să fie loc de dialog, educație și inovație în direcția aceasta.

Să fie cu noroc, revin în următoarele două zile cu noutăți de-aici, pe care le voi compila la final într-un post pe blogul MAL.

Dacă doriți să aflați mai multe detalii despre conferință, aici e site-ul: https://www.ne-mo.org/news-events/european-museum-conference

Pozele de mai jos sunt de astăzi, de pe bulevard dar și de la o vizită scurtă la Lahti Museum of Visual Arts Malva / Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

Mulțumiri speciale Ciprian Stefan, Mirela Iancu & echipa Muzeul Astra pentru că m-au luat sub aripă. 😊

November 17, 2023No Comments

PUR ȘI SIMPLU DIVIN – UPDATE FINAL

Dragi prieteni din generală, din liceu, din facultate, colegi, profesori, doctori, anonimi, familie, foste iubite și iubiți, dragi prieteni din Câmpulung, București, din Franța, America și restul lumii, am reușit!

105%! Am reușit, vă vine să credeți? Cu încă 24 de ore rămase ne-am depășit cu 320 de euro targetul de 5800 de euro!

Suntem plini de recunoștință și dragoste pentru ce ne-ați arătat în ultima lună! Dincolo de bani, ne-ați oferit încredere, iar abia încrederea e metalul rar ce coagulează oamenii și aduce ceva pe lume. În cazul nostru, un film de animație, de 15 minute, despre o fată pe nume Nușa, și-un băiat pe nume Jean.

Vă mulțumim,

Mélody, Bogdan

și echipele

Novanima Productions, Studio_amopix, Safe Frame

November 16, 2023No Comments

UPDATE 10 – PUR ȘI SIMPLU DIVIN

⚡𝙼𝚊𝚒 𝚜𝚞𝚗𝚝 𝚍𝚘𝚊𝚛 𝟸 𝚣𝚒𝚕𝚎! 𝟺𝟾 𝚍𝚎 𝚘𝚛𝚎! 𝚂𝚞𝚗𝚝𝚎𝚖 𝚕𝚊 𝟿𝟸%!⚡

În 2018, când ne-am fotografiat pe fântâna din poză, eram în rezidența artistică de la Abația din Fontevraud, pe Valea Loarei. Fusesem selecționați să petrecem o lună la mănăstire, unde urma să ne petrecem timpul dezvoltând proiectul nostru, scurtmetrajul documentar de animație "Pur și simplu divin".

Sincer? Nu prea credeam că o să ne iasă. Prea haotic, prea multe intenții, și pozele din Colecția Costică Acsinte și pictura lui Mélody și trei fire temporale de împletit în poveste. Pfff.

Cinci ani mai târziu, la fel și cu campania asta de strâns fonduri. N-are cum să iasă, 5800 de euro într-o lună? Fii serioasă, Mélo, ce rost are, dă prost să nu reușim, o să părem niște fraieri.

Noroc însă că singurul fraier din povestea asta sunt eu și că am ascultat de Mélody până la urmă și... hei! Zece ani mai târziu, cu sprijinul A O SUTĂ DE OAMENI DEJA, suntem la un vârf de ac de încheierea campaniei de strângere de fonduri!

⚡𝙼𝚊𝚒 𝚜𝚞𝚗𝚝 𝚍𝚘𝚊𝚛 𝟸 𝚣𝚒𝚕𝚎! 𝟺𝟾 𝚍𝚎 𝚘𝚛𝚎! 𝚂𝚞𝚗𝚝𝚎𝚖 𝚕𝚊 𝟿𝟸%!⚡

Doar atingând 100% putem intra în posesia fondurilor. (dacă depășim e și mai bine!)

Recunoștință totală tuturor celor care ne-au sprijinit până acum, vă iubim!

____

Dacă n-ați aflat încă, în ultimul deceniu, alături de Mélody Boulissière, am copt la foc mic un film ce spune povestea de iubire aproape miraculoasă, trăită de propria mea bunică, Anna Florea, înaintea și-n timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de un soldat staționat în satul Vama, pe numele lui Jean Mihail. Filmul, narat chiar de bunica (după un interviu luat cu un an înainte să moară la 92 de ani), își propune să exploreze ce rămâne dintr-o poveste de dragoste după trei sferturi de secol și un război mondial.

De-a lungul anilor ne-am bucurat de susținerea multor instituții și mai multor oameni, iar astăzi filmul e aproape-aproape gata. Mai avem nevoie de un ultim zvâc, care în lumea asta, a cinemaului de animație profesionist, se ridică la peste 5000 de euro (5800 mai exact)!

Mai avem 2 zile la dispoziție și deja am adunat, grație prietenilor care cred în proiectul nostru, peste 5360 de euro!

Beneficiile sunt pe măsura donațiilor, dar poate cel mai frumos e că la final, vom trece numele tuturor donatorilor pe genericul de sfârșit. Orice like sau share ajută! 🍀 @followers

Mélody, Bogdan și echipele Novanima Productions, Studio_amopix, Safe Frame

November 14, 2023No Comments

UPDATE 9 – PUR ȘI SIMPLU DIVIN

O veste bună, una așa și-așa și alta mai puțin.

Dragi prieteni, vestea bună e c-am trecut de 4000 de euro! Șaizeci și trei (63!) de prieteni au donat până acum peste 4000 de euro din totalul de 5800, în campania de strângere de fonduri pentru post-producția scurtmetrajului documentar animat, intitulat "Pur și simplu divin" pe care l-am dezvoltat în ultimii zece ani alături de Mélody Boulissière. (care vă salută din Strasbourg unde lucrează la film, la Studio_amopix)

Vestea așa și-așa e că mai sunt 4 zile și campania-i gata!

Iar vestea nu foarte faină o știam de la început, dar n-am vrut să v-o zic, că poate nu era nevoie: ca să beneficiem de fondurile strânse, avem nevoie să adunăm întreagă sumă de 5800 de euro. Regula jocului: totul sau nimic. Dacă nu-i adunăm, nici un euro nu va pleca de la voi și implicit nu va ajunge la noi. Bonjour, tristesse - cum ar zice franțuzul!

Așadar dacă n-ați apucat să donați încă, astă ar fi momentul.

🇷🇴 Acum ori niciodată, allons enfants de la patrie! 🙂🇫🇷

____

Dacă n-ați aflat încă, în ultimul deceniu, alături de Mélody Boulissière, am copt la foc mic un film ce spune povestea de iubire aproape miraculoasă, trăită de propria mea bunică, Anna Florea, înaintea și-n timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de un soldat staționat în satul Vama, pe numele lui Jean Mihail. Filmul, narat chiar de bunica (după un interviu luat cu un an înainte să moară la 92 de ani), își propune să exploreze ce rămâne dintr-o poveste de dragoste după trei sferturi de secol și un război mondial.

De-a lungul anilor ne-am bucurat de susținerea multor instituții și mai multor oameni, iar astăzi filmul e aproape-aproape gata. Mai avem nevoie de un ultim zvâc, care în lumea asta, a cinemaului de animație profesionist, se ridică la peste 5000 de euro (5800 mai exact)!

Mai avem 4 zile la dispoziție și deja am adunat, grație prietenilor care cred în proiectul nostru, peste 4000 de euro!

Beneficiile sunt pe măsura donațiilor, dar poate cel mai frumos e că la final, vom trece numele tuturor donatorilor pe genericul de sfârșit. Orice like sau share ajută! 🍀 @followers

Mélody, Bogdan și echipele Novanima Productions, Studio_amopix, Safe Frame

November 12, 2023No Comments

UPDATE 8 – PUR ȘI SIMPLU DIVIN

Cincizeci și trei (53!) de prieteni au donat până acum peste 3200 de euro din totalul de 5800, în campania de strângere de fonduri pentru post-producția scurtmetrajului documentar animat, intitulat "Pur și simplu divin" pe care l-am dezvoltat în ultimii zece ani alături de Mélody Boulissière.

Și pentru că tot am ajuns la Mélody, astăzi vă aduc în față filmul ei de absolvire, din 2015, intitulat "Somewhere", film selecționat în 2016 nicăieri altundeva decât la însuși împăratul festivalurilor, mărețul Festival de Cannes.

Dacă o să ajungem sau nu la Cannes din nou e o altă poveste, însă ce vreau eu să zic e că în ciuda bombănelilor mele Mélo știe ce face și că istoria de dragoste a bunicii Nușa din cel de-al doilea război mondial e pe mâini bune. Aruncați doar un ochi la linkul din comentariu ca să vedeți "Somewhere"!

____

Dacă n-ați aflat încă, în ultimul deceniu, alături de Mélody Boulissière, am copt la foc mic un film ce spune povestea de iubire aproape miraculoasă, trăită de propria mea bunică, Anna Florea, înaintea și-n timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de un soldat staționat în satul Vama, pe numele lui Jean Mihail. Filmul, narat chiar de bunica (după un interviu luat cu un an înainte să moară la 92 de ani), își propune să exploreze ce rămâne dintr-o poveste de dragoste după trei sferturi de secol și un război mondial.

De-a lungul anilor ne-am bucurat de susținerea multor instituții și mai multor oameni, iar astăzi filmul e aproape-aproape gata. Mai avem nevoie de un ultim zvâc, care în lumea asta, a cinemaului de animație profesionist, se ridică la peste 5000 de euro (5800 mai exact)!

Mai avem 6 zile la dispoziție și deja am adunat, grație prietenilor care cred în proiectul nostru, peste 3200 de euro!

Beneficiile sunt pe măsura donațiilor, dar poate cel mai frumos e că la final, vom trece numele tuturor donatorilor pe genericul de sfârșit. Orice like sau share ajută! 🍀

Mélody, Bogdan și echipele Novanima Productions, Studio_amopix, Safe Frame

November 9, 2023No Comments

UPDATE 7 – PUR ȘI SIMPLU DIVIN

Vestea bună a zilei e că am depășit pragul de 50% din fondurile pe care ne-am propus să le strângem pentru terminarea post-producției scurtmetrajului nostru documentar de animație "Pur și simplu divin" / "Quelque chose du divin" / "Something divine"!

Cu peste 3000 de euro strânși de la voi, cei 47 de prieteni care ați donat până acum și cu 10 zile rămase pentru completarea țintei de 5800 de euro, ne reamintim că arta e o cursă lungă, un sport de transpirație mai mult decât inspirație, o îmbrățișare a incertitudinii.

De aceea astăzi sărbătorim cu o seamă de încercări, schițe, machete, crochiuri, toate lăsate în urmă, în praful ultimilor zece ani, dovadă a bricolajului ce stă la baza pre-producției oricărui film.

🥰 Recunoștință și pupături tuturor celor ce ne-au ajutat până aici! @followers

Mélody și Bogdan + Novanima Productions, Studio_amopix, Safe Frame

____

Dacă n-ați aflat încă, în ultimul deceniu, alături de Mélody Boulissière, am copt la foc mic un film ce spune povestea de iubire aproape miraculoasă, trăită de propria mea bunică, Anna Florea, înaintea și-n timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de un soldat staționat în satul Vama, pe numele lui Jean Mihail. Filmul, narat chiar de bunica (după un interviu luat cu un an înainte să moară la 92 de ani), își propune să exploreze ce rămâne dintr-o poveste de dragoste după trei sferturi de secol și un război mondial.

De-a lungul anilor ne-am bucurat de susținerea multor instituții și mai multor oameni, iar astăzi filmul e aproape-aproape gata. Mai avem nevoie de un ultim zvâc, care în lumea asta, a cinemaului de animație profesionist, se ridică la peste 5000 de euro (5800 mai exact)!

Mai avem 10 zile la dispoziție și deja am adunat, grație prietenilor care cred în proiectul nostru, peste 3000 de euro!

Beneficiile sunt pe măsura donațiilor, dar poate cel mai frumos e că la final, vom trece numele tuturor donatorilor pe genericul de sfârșit.

Orice like sau share ajută!

November 2, 2023No Comments

UPDATE 6 – PUR ȘI SIMPLU DIVIN

Campania de strângere de fonduri pentru terminarea scurtmetrajului documentar de animație la care Mélody Boulissière lucrează de aproape 10 ani (de pus bețele în roate mă ocup eu) a ajuns la peste 1650 de euro din 5000.

Astăzi mi-am propus un exercițiu cras de lipsă de modestie prin care sper să conving pe cât mai mulți dintre voi că proiectul nostru "Pur și simplu divin" / "Quelque chose du divin" / "Something divin" a convins multă lume să ni se alăture în ultimii ani. În ordinea sosirii lor, enumăr lista burselor și finanțărilor de care povestea de dragoste a bunicii Nușa și a soldatului Jean Mihail a beneficiat:

🌟 2016: Bursa de sprijin pentru scenariu (aide a l'ecriture) CNC - Centre national du cinéma et de l'image animée

🌟 2018: Rezidența artistică de la Abația din Fontevraud, NEF Animation - Nouvelles Ecritures pour le Film d'Animation (de-acolo sunt și pozele pe care le alătur mai jos)

🌟 2019: Sesiune de pitch (posibilitatea de prezentare a proiectului în fața producătorilor) la Festival Național d'Animation din Rennes, organizat de Association française du cinéma d'animation

Finanțare de sprijin pentru dezvoltarea proiectului CNC - Centre national du cinéma et de l'image animée alături de Novanima Productions

🌟 Finanțare de sprijin pentru producția proiectului de la Région Nouvelle-Aquitaine, Franța, alături de Novanima Productions

🌟 2020: Bursa SCAM Paris "Brouillon d'un rêve"

Finanțare de sprijin pentru producția proiectului de la Région Grand Est, Franța, alături de Studio_amopix

Finanțare de sprijin pentru producția proiectului de la Eurometropole Strasbourg, alături de Studio_amopix

Finanțare Procirep & Angora

🌟 2022: Finanțare de sprijin pentru producția proiectului de la Centrul National al Cinematografiei, București, alături de Safe Frame

🌟 2023: Bursa SACEM de sprijin pentru compunerea muzicii originale

Finanțare de sprijin pentru post-producția proiectului de la FIFIB Festival International du Film Indépendant de Bordeaux

____

Dacă n-ați aflat încă, în ultimul deceniu, alături de Mélody Boulissière, am copt la foc mic un film ce spune povestea de iubire aproape miraculoasă, trăită de propria mea bunică, Anna Florea, înaintea și-n timpul celui de-al Doilea Război Mondial, alături de un soldat staționat în satul Vama, pe numele lui Jean Mihail. Filmul, narat chiar de bunica (după un interviu luat cu un an înainte să moară la 92 de ani), își propune să exploreze ce rămâne dintr-o poveste de dragoste după trei sferturi de secol și un război mondial.

De-a lungul anilor ne-am bucurat de susținerea multor instituții și mai multor oameni, iar astăzi filmul e aproape-aproape gata. Mai avem nevoie de un ultim zvâc, care în lumea asta, a cinemaului de animație profesionist, se ridică la peste 5000 de euro!

Avem o lună la dispoziție și deja am adunat, grație prietenilor care cred în proiectul nostru, aproape 1650 de euro!

Mai avem 16 zile în care puteți să ne susțineți cu orice sumă, beneficiile sunt pe măsură, dar poate cel mai frumos e că la final, vom trece numele tuturor donatorilor pe genericul de sfârșit.

Pace în lume,

Mélody și Bogdan

Mulțumim mult tuturor celor care au donat deja pe pagina de crowdfunding, de pe linkul din primul comentariu.

Contact

Email: bogdan.stamatin@gmail.com
Insta: @bogdanstamatin
Letterboxd film diary

© Bogdan Stamatin 2020-2024